مرغ سیاه مرندی
مرغ سیاه مرندی
مرغ سیاه مرندی (مرند قره سی) جزء بهترین و شناخته شده ترین نژاد بومی کشور به شمار می رود، این نژاد از لحاظ تولید گوشت و همچنین از لحاظ تولید
تخم مرغ از بهترین نژادهای تخمگذار به شمار میرود. مرغ مرندی از لحاظ شکل ظاهری با سایر نژادها متفاوت بوده و نسبت به بیماری وسرما مقاومت بالایی دارد به طوری که حتی رنگ پوشش پرهای بدن که به رنگ سیاه میباشد خود نوعی انطباق با شرایط آب و هوایی سرد و سخت هست، چون رنگ سیاه نسبتا نور خورشید را بیشتر جذب و گرما را کمتر از دست میدهد نژاد مرندی نسبت به سایر نژادها به غذای کمتری نیاز دارد و توانایی زنده ماندن در طول دوره پرورش ۹۵ تا ۹۸% میباشد.
مقدمه – معرفی زاد گاه مرغ سیاه مرندی
جایگاه اصلی نژاد مرغ مرندی شهر مرند می باشد.در تاریخ های قدیم منطقه ای که مکان حال حاظر شهر مرند را به ما نشان میدهد با نام های مورندا و ماندگارانا معروف است. در منطقه مرند آثار و نشان هایی از تمدن ساسانی و ماد ها دیده شده است که مورد تایید بسیاری از مورخان می باشد.همچنین بطلمیوس جغرافی دان یونانی منطقه مرند را با نام مانداگارانا تعریف میکند.مرند یکی از شهرستان های بزرگ و ویژه آذربایجان شرقی می باشد، این شهر در ۶۰ کیلومتری شمال غرب تبریز واقع شده و بالغ بر ۲۴۴۹۷۱ نفر جمعیت دارد، شغل غالب مردم مرند کشاورزی صنعتی و دامپروری صنعتی میباشد.
معرفی مرغ سیاه مرندی
مرغ سیاه مرندی (مرند قرسی) همانطوری که از اسمش پیداست این مرغ به رنگ سیاه بوده و یکی از نژادهای برتر در میان مرغ های تخم گذار میباشد، اما متاسفانه این نژاد بومی و اصیل رو به انقراض بوده و محققان و علاقمندان زیادی در تلاش هستند تا دوباره مرغ مرندی را احیا و تولید کنند.
مشخصات ظاهری مرغ سیاه مرندی
از مشخصات ظاهری این مرغ میتوان به منقار سیاه و لاله گوش سفید اشاره کرد، پر و بال های مرغ مرندی به رنگ سیاه بوده و بعضا با تابش نور خورشید به رنگ سبز نیز دیده میشود و همینطور ساق پاهای مرغ سیاه مرندی دارای پر های سیاه رنگ هست و از مشخصات مهم ظاهری آن نیز میتوان به ریش قرمز رنگ متوسط آن اشاره کرد.و یکی از مشخصه های مهم نژاد مرندی نسبت به سایر نژادها مقاومت در برابر بیماریها و سرما میباشد.
خطر انقراض مرغ سیاه مرندی
نژاد مرغ مرندی از لحاظ شکل ظاهری و وجود پر در نواحی پا و ساق پا و ریش زیبا به عنوان مرغ زینتی و بهترین مرغ تخمگذار بین ایرانی ها محبوبیت زیادی پیدا کرده و متاسفانه امروزه به علت بی توجهی، آمیخته گری این نژاد با دیگر نژادها، عدم برنامه اصلاح نژاد صحیح و حفظ این نژاد، مرغ سیاه مرندی درحال انقراض بوده و تعداد کمی از نوع اصیل آن در نواحی مرند و در دست دوست داران مرغ مرندی موجود است، و نکته قابل توجه در این نژاد این هست که اگر یک خروس از یک نژاد دیگر وارد گله شود زمان زیادی طول میکشد تا این ژن نامرغوب و ناخالص از گله حذف شود.
مشخصات ظاهری مرغ سیاه مرندی
احیای نژاد مرغ سیاه مرندی توسط مهندس غلامرضا کاظمی
شهرستان مرند در آذربایجان شرقی اصلی ترین محل پرورش و تکثیر این نژاد است.که در این میان مهندس غلامرضا کاظمی احیاگر نژاد مرغ مرندی از شهر مرند با علاقمندی خود به این نژاد توانسته است اولین پرورشگاه اصلی این نژاد را در شهر مرند دایر کند و از انقراض این نژاد جلوگیری کند.
ثبت مرغ سیاه مرندی در دایره المعارف جهانی طیور موجب شد تا نگاه کارشناسان علوم دامی دنیا و کشور به سوی این نژاد اصیل جلب شود، متاسفانه اطلاعات کمی درمورد مرغ مرندی، همچون دیگر نژادهای مرغ بومی ایران موجود است، تنها معدود محققین و کارشناسان دلسوز، دوستدار اقدام به جمع آوری اطلاعات و همچنین اصلاح این نژاد پرداخته اند.
ارائه تسهیلات و برگزاری کلاس آموزشی به پرورش دهندگان مرغ سیاه مرندی
در جهت ارتقا تولید و اقتصاد مقاومتی از طرف بسیج سازندگی سپاه پاسداران برای پرورش مرغ سیاه مرندی تسهیلات مناسبی اعطا می گردد.پرورشگاه مرغ مرندی با برنامه ریزی و هدف گذاری در راستای حفظ و اصلاح نژاد مرغ مرندی و جلوگیری از انقراض این نژاد اصیل با برگزاری کلاس آموزشی و ترویجی در کوشش برای احیا این نژاد کمیاب می باشد.
منبع این نوشته :
منبع سیاه ,مرندی ,نژاد ,مرند ,ظاهری ,بوده ,سیاه مرندی ,سیاه مرندی ,سایر نژادها ,کلاس آموزشی ,مشخصات ظاهری